Gaya Hidup Organik: Sekolah-sekolah di Austria Ke Arah Makanan Organik

Makanan di kantin-kantin sekolah di Austria kini mengarah kepada makanan organik. Menteri Kesihatannya Alois Stoger menaruh harapan tinggi untuk menggalakkan pemakanan sihat kepada golongan muda di negara itu. Beliau melantik pakar-pakar nutrisi untuk mengubah cara pemakanan yang tidak sihat di Austria.

"Seorang dari lima pelajar di Austria mengalami obesiti. Sebab utama obesiti di negara ini selain kurangnya senaman, adalah pemakanan yang tidak seimbang," kata Dr Manuel Schatzar. Penasihat pemakanan kini di dalam rangka tindakan untuk mengelak makanan berlemak seperti Leberkase (daging cincang yang dimasak di dalam kerajang timah) dan minuman dan minuman bergula dan berharap menukarnya dengan salad dan jus buah-buahan segar yang dihasilkan oleh pengeluar tempatan.

Kini kumpulan pakar yang dinaungi oleh menteri kesihatan ini sedang mengadakan siri jelajah ke sekolah-sekolah di seluruh Austria bagi membantu masalah pemakanan tidak sihat ini. Bukan itu saja, mereka merancang untuk memberi khidmat nasihat secara percuma kepada guru-guru di sekolah dan pengusaha kantin.

Salah sebuah sekolah yang menjadi perintis kepada transformasi organik ini adalah Goeth Gymnasium di Vienna yang mana pembekal makanannya berharap dapat membantu mengatasi masalah yang terdapat di sekolah-sekolah di Austria ini.

Vienna Times